Vad är fuktskador?
Vad innebär fuktskador?
Det mest vanliga sättet som fuktskador bildas på är genom ventilation som är bristande. Det kan bildas fuktskador överallt inomhus, på vinden, i badrummet, köket osv. Idag finns välutvecklad teknik som effektiviserar ventilationen som hjälper till att förhindra alla typer av fuktskador.
Det är viktigt att ventilationssystemen är hela och rena, att de har installerade fläktar och bra reglering och anpassning utefter olika temperaturer som uppstår. Om regelbunda ventilationskontroller inte görs är risken att fuktskador kan bildas och det kan bli väldigt kostsamt. Om en fuktskada redan har gått för långt kan det i de värsta fallen betyda att huset är helt förstört och det inte längre går att göra en åtgärd, vilket betyder att huset inte längre går att bo i eller till och med måste rivas.
Vad ger fuktskador för konsekvenser?
Som sagt kan det bli väldigt dyrt om man råkat ut för fuktskador på sitt hus eller byggnad. Det kan vara små reparationer eller stora. Som husägare är det alltid bra att vara uppmärksam på sin omgivning i huset, granska och kontrollera med jämna mellanrum är bara ett plus. Det är såklart inte alla som är vaksamma och beredda på oönskade överraskningar. I många fall är man som husägare för bekväm i sin tillvaro och det måste först “hända” något för att man ska börja bli vaksam.
Att vi är för “bekväma” är en stor påverkade faktor till fuktproblem. Det kan låta enkelt att se efter och vara uppmärksam efter vanliga hushållsaktiviteter i vardagen, som till exempel duschning, matlagning, tvättning mm. Det är inte så lätt alla gånger att få till bra rutiner. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att långa varma duschar och pastakokning kan vara stora problem som bidrar till fukt, på långt sikt. Vår okänslighet för fukt kan också orsaka problem. Vi vill gärna höja och sänka värmen tills vi känner oss bekväma, fuktigheten som tillkommer under tiden är inget som vi direkt märker av. Mögelsvamparna är dock mer känsliga än vad vi människor är så fixa vattenläcka. Dessa svampar börjar gro vid bara en liten skillnad i procenten i fuktigheten. När det har gått riktigt långt kan det dock bli väldigt påtagligt för oss och din krypgrund. Vi kan få besvär med allergi, kittlas i halsen, utslag mm.
Symptom att vara uppmärksam på
För att lokalisera och hitta fukt finns det några saker man kan ha koll på. Du kan göra en kontroll av dessa delar på huset för att vara säker, börja med att kolla kring fönster och kakelplattor. Sedan kolla tätningar på mattor och trösklar, speciellt till madrummet. Finns det golv som ligger direkt mot marken måste det kontrolleras noga och även nederkanten på huset.
Har fuktskadorna redan bildats ska du vara uppmärksam på unken lukt, fläckar i tak och golv. Även bubblor kan bildas i tapeten eller i färg, imma på fönstren samt dåligt vattentryck i kranen.