Allt om snickare och snickaryrket
Snickare har ett yrke som är mycket eftertraktat i dagens samhälle. En snickare kan hjälpa till med allt från helt nya husbyggen till att skapa platsbyggda möbler eller lister. Är man en skicklig snickare kan man räkna med att ha fullt upp. Oavsett om det ska byggas nytt, vilja som privatperson förändra i hemmet eller om det krävs en större renovering är det en snickare som snickarenistockholm.se man behöver hjälp ifrån. Det innebär helt enkelt att snickare alltid kommer att behövas.
En duktig snickare kan hjälpa till med mindre arbeten till att vägleda stora projekt. Har du som privatperson ett större projekt på gång kan du anlita en snickare som hjälper till från materialinköp och konstruktioner till att bygget står klar och är redo för en slutbesiktning.
Finsnickare eller snickare
Alla snickare har i grunden samma teoretiska utbildning. Efter några år i branschen kan man välja att bli specialistsnickare. En specialistsnickare väljer att specialisera sig inom ett visst område, så som möbelsnickare, inredningssnickare eller liknande finsnickeri. Den största skillnaden på en snickare och finsnickare är finliret. En snickare fokuserar oftast på större arbeten, medan en finsnickare ägnar sig mer åt inredning och annat finlir. Exempelvis bygger en snickare hus, altaner, uterum, trappor och liknande tillbyggnader. Medan en finsnickare skapar platsbyggda möbler, snirkliga lister och karmar, specialdesignade dörrar och liknande. Som privatperson behöver du aldrig veta vilken typ av snickare du vill ha hjälp utav. Du kontaktar helt enkelt en rekommenderad snickarefirma på lidingö så skickar de ut rätt person till dig och ditt projekt.
Utbildning för att bli snickare
För att bli snickare krävs det både teoretisk utbildning och att man genomför en lärlingsperiod. Lärlingsperioder finns vanligtvis inom alla fysiska yrken där man inte kan anses färdiglärd förrän man arbetat fysiskt en period. Som snickare behöver du aktivt arbeta för att få all den kunskap som krävs för att vara självständig. Man kan läsa till snickare på gymnasiet på programmet bygg- och anläggning med inriktning husbyggnad. Alternativt läsa till finsnickare på hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri. Efter gymnasiet arbetar man som lärling i ungefär två år, därefter görs ett yrkesteoretiskt prov. Vid godkänt resultat får man ett yrkesbevis som snickare. Kommer man på att man vill bli snickare först efter gymnasiet finns det inriktning både på Komvux och yrkeshögskolan. Ytterligare en väg man kan ta är att bli anställd som lärling och därefter läsa in den teoretiska kompetensen via byggnadsindustrins yrkesnämnd.
Vem passar som snickare?
Yrket snickare passar dig som är händig och gillar fysiskt arbete. Du bör tycka om att arbeta i varierande miljöer. Är du dessutom kreativ och gillar att komma på nya lösningar kan du utvecklas till både finsnickare och byggherre.